Jobbansökningar har ökat med 54% under covid-19

Under tredje kvartalet i år ökade antalet jobbansökningar med 54% jämfört med samma kvartal 2019, detta enligt en stor undersökning från Varbi. Under samma period publicerades det 8,7% färre externa jobb.

– Nu kan vi på riktigt se följderna av pandemin. Sedan vi år 2007 började mäta hur antalet ansökningar förändras per år och kvartal har vi aldrig sett något som är i närheten av detta. Det här är historiskt stora förändringar på kort tid, säger Dibah Modhgaddam, ansvarig för BI och statistik på Varbi.

Inom offentlig sektor minskade antalet utannonserade annonser med 7,4% jämfört med hela 12,5% inom privat sektor. Antal ansökningar till offentliga aktörer ökade ungefär i samma takt som till privata, nämligen med 53,0% inom offentlig sektor och 54,4% inom privat sektor. När antal ansökningar och annonser sätts i perspektiv går det att se att antalet ansökningar i snitt per utannonserad tjänst ökade med hela 68,7%.

– Arbetsgivare, särskilt inom privat sektor, har inte haft möjlighet att rekrytera i samma utsträckning. Att antalet ansökningar ökat så kraftigt beror gissningsvis på att många tyvärr blivit av med sina jobb och behövt leta nya, fortsätter Dibah.

Varbi AB utvecklar sedan 2007 det webbaserade rekryteringssystemet Varbi Recruit som idag används av 55 000 rekryterare och rekryterande chefer på över 500 olika företag och organisationer. Bland kunderna finns 75 kommuner, 20 universitet och högskolor, privata företag, rekryteringsföretag, internationella koncerner, regioner och myndigheter. Varbi Recruit används idag av Sveriges största arbetsgivare, Sveriges största kommun, Sveriges största statliga bolag, Sveriges största nöjespark och Sveriges ledande universitet. Statistiken i undersökningen är baserad på övergripande och anonym data från samtliga externt publicerade jobb genom Varbi rekryteringsverktyg under tredje kvartalet.

Kontakt:
Dibah Modhgaddam
Teknisk projektledare, BI och statistik
Varbi AB
070-423 02 32
dibah.modhgaddam@varbi.test

Emilia Angséus
Kommunikationsansvarig
Varbi AB
073-632 83 12
emilia.angseus@varbi.test