I love HR – intervju med Ida Persson, HR-chef på Fiskarhedenvillan

Vill du börja med att berätta lite om din egen karriär? 

– Jag inledde min karriär med att jobba cirka åtta år inom handikappomsorgen, ett fantastiskt jobb som jag sakna ibland. Men jag hade närt en dröm sedan gymnasiet att få jobba inom HR och när modet, förutsättningar och riktiga viljan infann sig 2008 började jag plugga. För exakt tio år sen fick jag mitt första HR-jobb, som personalspecialist inom tillverkande industri. Det var en fantastisk skola och jag utvecklades så mycket, såväl min profession som person. Efter cirka fem år valde jag att bli konsult och planen var att göra det under några år, men ett uppdrag som interim HR-chef ledde till erbjudande om anställning och jag blev kvar. Cirka två år senare hade företaget genomgått en tuff men nödvändig transformations- och neddragningsprocess och någonstans där kände jag att mitt uppdrag var genomfört och jag var redo för nya utmaningar. Sedan tre och ett halvt år är jag därför HR-chef på Fiskarhedenvillan. 

Ni har de senaste åren haft en otroligt tillväxt. Vad tycker du är viktigaste att fokusera på ur ett HR-perspektiv under kraftig tillväxt?

– Givet nuläget, där vi rekryterar för fullt är det effektiva och kvalitetssäkrade rekryteringsprocesser. Då vi har en relativt komplex produkt och är en kompetenstung organisation är det ytterst viktigt att våra nya medarbetare upplever en bra onboardingprocess, med gedigen utbildning/introduktion men framförallt att de känner sig välkomna och omhändertagna. 

Vidare kan jag se att man i kraftig tillväxt måste fokusera på ”the vital few” och kärnverksamheten, det vill säga vad är viktigast ”idag” och vad skapar mest värde givet förutsättningarna och behoven. Även om jag ser behov av att lyfta frågor som handlar om exempelvis strategisk kompetensförsörjning, kanske inte organisationen och cheferna är ”där”, de har ju fullt upp att hantera vardagen. För mig är det viktigast att stötta cheferna i de utmaningar de upplever här och nu. Därmed inte sagt att vi inte behöver tänka och arbeta långsiktigt. Det gör vi också, men det måste få ta lite mindre plats i kraftig tillväxt. 

När man bygger ett ett framgångsrikt team som ni har gjort, vad ska man tänka på då?

– Sätt tydliga mål och förväntningar, så att varje enskild medarbetare får möjlighet att bidra på sitt bästa sätt. Ha en transparant, tillåtande, prestigelös och skuldfri kultur, där man fokuserar på framgångarna och ser ”motgångar och problem” som utveckling och möjligheter.

Vad är det du älskar med HR-arbetet?

– Jag drivs av utveckling och förbättring. HR-funktionen är en förutsättning och möjliggörare för att organisationer ska kunna utvecklas. HR som enskild funktion har enligt mig inte ”existensberättigande” utan vi måste bidra till verksamheten. Därför gillar jag i min roll har mandat och i uppdrag att utmana, ifrågasätta men framför allt stötta chefer och medarbetare i syfte att utveckla funktioner, professioner och personer! 

Om jag är i början av min karriär inom HR, vad har du för råd till mig då?

– Våga göra fel, för det kommer att hända, flera gånger! Se din utbildning som en plattform, det riktiga HR-arbetet lär du dig på företaget. Bygg och skapa goda relationer med dina kollegor, medarbetare och samarbetspartners. Vara modig, ta plats och ifrågasätt! Viktigast av allt, ha förståelse för affären och människorna som möjliggör den och anpassa ditt HR-arbete efter det.