I love HR – intervju med Björn Rosberg, HR- och kommunikationsdirektör på Brenderup Group

Fantastisk roligt att du vill vara med Björn! Kan du börja med att berätta lite mer om din egen karriär?

– Tack själv. Kul att få frågan! Jag har en bakgrund från Personalvetarprogrammet vid Växjö universitet. Därefter arbetade jag några år som personal- och löneadministratör inom ett bolag innan jag började som HR-chef i ett annat bolag som vid den tidpunkten var en del av AkzoNobel. Därefter hade jag ett antal HR-roller inom olika bolag och divisioner inom AkzoNobel. Genom det fick jag möjlighet att ansvara för och arbeta med HR-frågor från UK i väster och Ryssland i öster. AkzoNobel var en fantastisk skola och det är ett privilegium att ha fått vara med på den resan som gjordes under de drygt 13 år jag arbetade inom koncernen. Jag hade också under många år där en väldigt bra chef som jag lärde mig väldigt mycket av. Jag har alltid funderat på hur det är att driva en egen verksamhet så när jag tyckte att för mycket började upprepa sig så sa jag upp min anställning och startade ett eget HR-konsultbolag. Ganska snart så startade jag ett HR-konsultbolag tillsammans med en partner och vi byggde upp en mindre verksamhet tillsammans med några anställda och underkonsulter. Det var oerhört spännande, lärorikt och väldigt utvecklande. Efter några år längtade jag dock tillbaka till ett sammanhang där jag är en del i att utveckla ett större team och verksamhet utifrån en strategisk agenda. Brenderup Group blev svaret på den önskan.

Du är idag direktör för HR och kommunikation på Brenderup Group, kan du berätta mer om den rollen?

– Gärna! Jag ansvarar för att tillsammans med de regionala HR-cheferna skapa bästa förutsättningar för våra ledare och medarbetare på olika nivåer och i olika delar av verksamheten till utveckling och prestation. Vi ska vara den ledande leverantören av premium-släpvagnar och transporttillbehör i Europa. Det låter enkelt, men det är många delar som ska fungera väldigt bra tillsammans. När det gör det så är vi också oerhört framgångsrika som team och organisation . Vi har ”turen” att ha ett fantastiskt team!

Ni har verksamhet i hela Europa, vilka är de största utmaningarna i din roll?

– Det senaste året har den största utmaningen absolut varit att säkerställa att våra medarbetare kan hålla sig friska, säkra och kunna göra ett bra jobb och samtidigt göra allt vi kan för att producera och leverera till våra kunder. Att i väldigt stor utsträckning arbeta på distans ställer också väldigt höga krav på både medarbetare och ledare. Jag själv har till exempel medarbetare som anställts i Rumänien under 2020 som jag aldrig kunnat träffa på annat sätt än digitalt och andra medarbetare jag inte kunnat träffa fysiskt på 14 månader. Samtidigt har användandet av teknik och mer medvetenhet och erfarenhet av virtuellt ledarskap skapat nya möjligheter för oss som team att leda och arbeta tillsammans på ett effektivt och utvecklande sätt. Kulturen och de generella förutsättningarna i de länder vi har verksamhet i är också väldigt olika. Vi vill ha en bolags- och ledarskapskultur, samtidigt som vi respekterar kulturella skillnader i olika länder. I det ligger de största utmaningarna och också en stor del av tjusningen.

Vilka synergier ser du mellan HR och kommunikation hos er?

– Enligt mig så blir kommunikation och HR allt mer sammanflätat. Det vi gör och står för internt i vårt ledarskap måste vara i samklang med det vi kommunicerar både internt och externt. Vi har en stark kultur som bolag och den vill vi också förmedla på rätt sätt till kunder, samarbetspartners och potentiella medarbetare. Man ska veta vad man kan förvänta sig av vårt team.

Vilka tips skulle du ge mig om jag är i början av min karriär?

– Lär dig jobbet från grunden. Prova olika delar inom disciplinen, i olika sammanhang och inom olika organisationer. Ta på dig utmaningar och tänk på hur du kan bidra på bästa sätt till teamet och organisationen. Då gör du ett bra jobb och får en fin utveckling. Du kommer att lära dig jättemycket och det blir tydligt vad som fungerar bra för dig och i vilka sammanhang du kommer till din bästa rätt. Som alltid är det jätteviktigt vilka personer du omger dig med. Din chef, kollegor och samarbetspartners har stor påverkan på hur du presterar, utvecklas och hur du mår i din roll. Se till att vara i sammanhang du trivs och har kul i. Om det inte stämmer så gör inte våld på dig själv utan sök dig vidare till något som passar för dig. Håll koll på vilka utmaningar som finns hos oss på Brenderup Group. Vi är på en spännande resa. Lycka till!