I love HR – intervju med Sun Wahlberg, HR-specialist på Capio

Kan du börja med att berätta lite mer om din egna karriär? 

– Jag har en fil. kandidat i psykologi i bagaget och har sedan examen 2006 jobbat i olika roller inom HR. Från början var det framförallt som HR-generalist, med ett avbrott för en tjänst som konsultchef på ett rekryterings- och bemanningsföretag. De senaste åren har jag riktat in mig mer på strategisk kompetensförsörjning och att jobba med arbetsgivarvarumärkesfrågor.

Sedan 2017 jobbar du på Capio, bland annat med ert strategiska employer branding arbete. Hur har det arbetet utvecklats genom åren?

– Att hitta nya sätt att jobba med kompetensförsörjning än genom traditionell rekrytering har blivit nödvändigt för oss. Vi har, som så många andra företag, gått från att mestadels jobba med platsannonsering till att tvingas tänka om, vara kreativa och finna andra vägar. Vi har börjat jobba mer strukturerat med vårt EVP, medarbetarerbjudande, och med att arbeta aktivt med kandidatnätverk. Vi satsar dessutom än mer på ledarskapsutveckling och interna karriärmöjligheter. Något vi länge pratat om är att vi behöver bli bättre på att visa upp allt fint arbete som görs inom vår organisation och den stolthet som finns, och detta är något vi kommer att fortsätta jobba på. 

Om vi tittar lite i kristallkulan, vad tror du blir viktigt i framtiden för att vara en attraktiv arbetsgivare?

– Jag tror framförallt att det gäller att vara öppen och ha en vilja att utvecklas som arbetsgivare. Vår värld är föränderlig och det gäller att hänga med och ha en förmåga att anpassa sig, annars har man ingen chans på kandidatens marknad. Jag tror också att det blir allt viktigare att satsa på att skapa ett hållbart arbetsliv – att ge medarbetarna bästa möjliga förutsättningar att göra ett bra jobb och samtidigt ha tid och energi som räcker till för alla delar av livet.

Vad älskar du mest med arbetet?

– Att jag får jobba med en mix av HR och kommunikation/marknadsföring. Jag är väldigt intresserad av medarbetarengagemang och vad som driver människor. Att jobba inom vårdbranschen känns dessutom betydelsefullt – även om just mitt arbete inte är patientnära så känns det oerhört fint att kunna bidra till att göra verklig skillnad för människor varje dag. Dessutom har jag världens bästa kollegor!

Om jag är i början av min karriär inom HR, vad har du för råd till mig då?

– Var lyhörd och nyfiken! Det är viktigt att lära känna verksamheten du arbetar i och förstår affären, för vem och varför företaget finns. Det fina med HR är att det är brett och att det finns så många olika roller och riktningar. Jag skulle vilja ge rådet att vara öppen för utveckling och nya vägar.