I love HR – intervju med Tom Sjötun, Electus rekrytering

Vad kul att du vill vara med Tom, kan du berätta lite mer om din karriär?

– Jag är utbildad fastighetsmäklare, men mäklar personer mot jobb idag istället, det var lite svårt att sälja hus med 500% ränta som det var när jag var nyutexad. Skillnaden att köpa ett hus eller få ett nytt jobb är stora avgörande händelser i en persons liv och det är roligt att kunna få vara en liten del i det. Jag började jobba som 14-åring som hamnarbetare och att sälja fisk till turister under sommaren. Fick ingivelsen att starta eget då jag såg de tillfälliga behoven som hamnen hade (båt i hamn = jobb) och där startade det hela. Idag är det i stort rekrytering med lite uthyrda konsulter på toppen. 

Du har jobbat med rekrytering sedan 1996, hur tycker du att det har förändrats?
Det har ändrats enormt! Många rekryteringsbolag jobbar idag nischat och blivit specialister på en viss sorts personal/genre, tidigare var det många generalister. I takt med att många bolag, även mindre, ser vikten av att ha en dedikerad HR-person så har vårt jobb gjort att vi kommer närmare kunden och kan jobba axel mot axel med kunden i rekryteringen.

När man ser tillbaka på 25 år så är det svårt att sammanfatta i ett kort stycke allt som hänt, samtidigt som jag kan konstatera att både jag, företaget och branschen har utvecklats enormt och byggt på med massor av erfarenhet. I de drygt 5000 rekryteringar vi gjort har vi förutom de lyckade vi gjort, gjort alla fel i boken, plus några till så jag kan tryggt säga att vi är experter idag. Personlighets- och begåvningstester är väldigt vanligt idag vilket är positivt. Tyvärr är det lite för många som jobbar med rekrytering idag och inte sköter sig. Jag har fått hela fem uppdrag i vår där vår kund har blivit misshandlad av en kollega i branschen och kunden valt att anlita oss istället. Det positiva är att det är många som vill jobba med rekrytering och att branschen växer.

Vi upplever att det är väldigt många företag som börjat nyanställa och det känns som det kommer bli högtryck efter sommaren Hur upplever du det?

– Det kan jag skriva under på, från att vi trodde att telefonerna inte fungerade i vintras till att det går mot all time high nu i vår/sommar. Som mest hade jag personligen 25 rekryteringsuppdrag i våras. Alla kunder jag pratar med har ett enormt behov i höst, det som det står och faller med är tillgången på råvaror, material och resurser. 

Vad är det som du älskar allra mest med att hjälpa företag med rekrytering?

– När man får chans att gratulera en kund till en ny medarbetare och en kandidat till nytt jobb är det samma magiska känsla som jag tror Zlatan känner när han sätter ett stenhårt skott i krysset i finalen på en stor fotbollsmatch!  Efter 25 år i branschen är det fortfarande samma magiska känsla. 

Sista men inte minst, vad har du för planer för sommaren?

– Bada, fiska och cykla med familj och vänner samt anordna lite soliga elbilsträffar med Teslaklubben Tesla Owners West Sweden som jag driver.