I love HR – intervju med Henrik Wahlbeck, Kävlinge kommun

Vill du börja med att berätta lite om din väg till ett jobb inom HR? 

– Jag har sedan ungdomen varit intresserad av hur människor tänker och agerar men visste inte riktigt vad jag ville arbeta med till en början när tankarna gick på studera vidare. Eftersom jag var intresserad att arbeta med människor och utveckling så började jag först att läsa till lärare men insåg efter något år att det inte var rätt väg för mig att gå.

Jag har alltid haft en lite förkärlek till hälsa också, så när jag hittade hälsopedagogiska programmet så kändes det som rätt väg för mig att gå. Det var under mitt kandidatprogram som jag insåg att jag ville specifikt inrikta mig på HR, där kunde jag kombinera mina intressen av människor, pedagogik, utveckling och hälsa. Vi hade ett projektarbete under kandidaten som vi skulle genomföra hos valfritt företag. Det var i samarbetet med HR-chefen på National gummi som tyckte att jag hade passat inom HR, hon sådde helt klart ett frö hos mig. Så tack till Jenny Rössel på National gummi! Därför sökte jag efter kandidaten masterprogrammet i human resource management and labour relations i Göteborg. Efter examen 2019 så sökte jag mig återigen neråt och hamnade som tur var i Kävlinge kommun där jag fått lov att utvecklas till den HR-konsult som jag är idag.

Vilka är de största utmaningarna som du möter som HR-konsult?
Jag skulle vilja säga att det verkligen beror på i vilken roll som HR-konsult man är i. Jag har haft turen att både haft en mer operativ inriktad roll och en mer strategisk inriktad roll. Båda rollerna har sina utmaningar från och till men i det operativa arbetet gäller det att verkligen vara insatt i det man arbetar med, till exempel förändringar av lagar och regler. Sedan kan det vara en utmanande att arbeta strategiskt i en mer operativ inriktad roll, där kommer alltid det dagliga operativa arbetet före det strategiska. Det som är utmanande i det strategiska arbetet är att man till stor del driver många insatser och projekt, det kan därför vara svårt ibland att se målet men då gäller att sätta upp små mål för att känna ”att någonting händer”. 

Hur tror du att ert HR-arbete på sikt kommer påverkas av de senaste två åren?
Min åsikt är att vi kommer fortsätta att utvecklas. Kävlinge har en relativt stor HR-avdelningen för att vara en liten kommun och det är för att man se värdet i det arbetet som vi gör. Vi arbetar för att bli ännu bättre på att vara mer proaktiva och mindre reaktiva och skapa goda partnerskap inom organisationen. Sedan tror jag att vi kommer fortsätta vår digitala resa och arbeta mer med utvecklingsprojekt för att stärka vårt arbetsgivarvarumärke. 

Vad är det du älskar med HR-arbetet?
– Det finns flera saker som jag verkligen uppskattar och älskar med HR-arbetet.

  • Variationen – det finns så många delar inom HR att arbeta med från arbetsmiljö till arbetsrätt, lönebildning, kompetensförsörjning och utveckling med mera. Det gör att man aldrig tröttnar. Att en dag arbeta med ett komplicerat personalärende till att nästa dag arbeta med arbetsmiljöfrågor är något som jag uppskattar.
  • Digitalisering och utveckling – jag skulle säga att digitalisering och utveckling av HR-arbetet är för mig något som motiverar mig. Hur kan vi skapa en digital introduktion för våra nya medarbetare som är både lärorik, intressant och rolig? Hur kan vi implementera hälsoinsatser med hjälp av den digitala tekniken? Det sker även en stor utveckling av olika system för att underlätta arbetet, det finner jag även intressant inspirerande då jag har ett stort eget intresse av IT. 
  • Arbetet med människor – som jag tidigare nämnde så älskar jag verkligen att möta människor. Därför har det varit tufft under corona när man inte träffas så mycket fysiskt. Men att få arbeta med alla former av människor driver och motiverar mig i det dagliga arbetet. Det gäller även det fina samarbetet jag har med mina härliga kollegor på HR-avdelningen i Kävlinge.

Kävlinge kommun har även en karriärsida via Varbi, ta gärna en kik på den!