I love HR – intervju med Pouneh Sahlin, HR-strateg på Stockholms stad

Stort grattis till nomineringen (en av fem finalister) till Årets employer branding-person, hur känns det? 
Jag känner mig ödmjuk och samtidigt väldigt stolt. Jag fick ansvar för employer brandingen utifrån HR:s perspektiv under pandemin, en turbulent tid och bara jobbade på. Att få ett sådant erkännande bara för att göra mitt arbete inom ett område jag brinner för efter min bästa förmåga och övertygelse är som en dröm. Fler branscher och områden borde få liknande erkännande. Till exempel har jag haft stort stöd av samarbetet med en av stadens kommunikatörer, August Jacobsson, som är grym på sociala medier och mycket annat. Han har också haft ett tufft år med tanke på pandemin. Min chef har gett mig förtroende och handlingsutrymme och mina kompetenta kollegor som också varit viktiga för våra framgångar inom employer brandingarbetet. Ett sådant ansvar i en stor organisation är aldrig en ”one womans show”. 

Kan du börja med att berätta lite mer om din egna karriär? 
– Jag tog examen från Personalvetarprogrammet i Uppsala och har sedan dess haft olika roller inom HR, mest som specialist inom kompetensutveckling och rekrytering, bland annat som konsultchef och delägare inom rekryterings- och bemanningsbranschen. Jag började min karriär på Stockholms stad 2015, med olika roller inom HR både som specialist inom serviceförvaltningen och en HR-generalistroll med ansvar för kompetensförsörjning på en av stadsdelarna. Det var där min yrkeskompetens inom övergripande kompetensförsörjnings- och employer branding-arbete tog fart. Jag blev mer och mer strateg i min roll och när en tjänst som HR-strateg på personalstrategiska avdelningen blev ledig sökte jag och fick den. Det kändes som att jag hade kommit ”hem”!

Vad älskar du mest med arbetet?
– Att arbeta som strateg med employer branding, utveckling av HR-processer, kompetens- och chefsförsörjning är riktigt kul men innebär också utmaningar. Jag får extra kämparglöd av utmaningar, det är som om någon överlevnadsinstinkt kickar igång hos mig. Det gäller samtidigt att nå framgångar med och för människor, vara professionell och smidig samtidigt som att jag är rak och tydlig i min kommunikation. Jag får vara kreativ och innovativ vilket är ett par av mina styrkor, samtidigt som jag får fokusera på de viktigaste målen.

Stockholms stad är min bästa arbetsgivare, här har jag fått de bästa cheferna och utvecklingsmöjligheterna är stora om man jobbar hårt och visar intresse för utveckling. Min erfarenhet av privata sektorn, min konsulterfarenhet och utbildning uppskattas. Innan jag började kommunalt trodde jag inte att det skulle vara så inspirerande och kul att jobba inom offentlig sektor. Här arbetar vi hårt tillsammans och följer politiska mål på ett professionellt och engagerande sätt oavsett egna privata värderingar. 

Om jag är i början av min karriär inom HR, vad har du för råd till mig då?
– Jag tog alla de chanser jag fick inom yrkesrollen och försökte vara engagerad, ha kul och utvecklas. Man får inte alltid sina förstahandsval i början av sin karriär men man kan lära sig och göra det bästa av sin resa, utan att ge upp mål och drömmar. 

Välj då din chef och den organisation du söker arbete hos utifrån utvecklingsmöjligheter och att du känner dig hemma i organisationskulturen. Glöm inte dina mål och drömmar, det man gillar att göra blir man bra på så ha kul!

Vi har bara ett liv och en själ, det gäller att vara genuin och äkta men samtidigt professionell på jobbet.