I love HR – intervju med Thomas Johansson, Trollhättans Stad

Hej Thomas! Vill du börja med att berätta lite om dig själv och din jobb-bakgrund? 

– Jag är 52 år och född och uppvuxen i Trollhättan med stort kulturellt intresse från böcker, musik, film, teater och konst med mera. Händer det något i Trollhättan så hittar man mig oftast där, och jag har bra koll på alla caféer och restauranger i stan – jag känner igen direkt från vilket konditori fikabrödet är köpt. Jag har varit anställd i Trollhättans Stad sedan 1988. De första 15 åren inom lön, och sedan HR så jag har erfarenhet från båda vilket hjälper mig mycket i mitt arbete idag. Jag tänker systematiskt och pedagogiskt för att få allt att fungera på allra bästa sätt, och har man Varbi till hjälp gällande rekrytering så blir det ännu lättare.

Vad är det bästa med att jobba med HR? 

– Att varje arbetsdag erbjuder nya erfarenheter och spännande utmaningar, att tillsammans med kollegor och verksamheter svara på och hitta bra lösningar på olika uppkomna situationer. Hur man kan man tänka och ta sig an olika frågeställningar.

Hur jobbar ni på Trollhättans Stad med att attrahera personal? 

– Att i olika sammanhang som till exempel i våra annonser lyfta fram förmåner man får som anställd i Trollhättans Stad. Tillsammans med vår Näringslivsenhet marknadsföra Trollhättan som en bra och attraktiv arbetsgivare men även som bostadsort, närheten till det mesta i regionen, bostäder, förskola och skola.

Ni har jobbat aktivt med att stärka platsvarumärket för staden, är det något ni märker av när ni rekryterar?

– Chefer berättar att hur man har valt att uttrycka sig och beskriva sin verksamhet och förmåner i annonser har gett effekt så att medarbetare faktiskt valde att söka arbetet. 

Om jag var en nyexaminerad personalvetare som skulle ut i arbetslivet, vilka råd skulle du ge mig då? 

– Ge offentlig verksamhet en chans! Du kommer komma till en organisation som bedriver ett mycket viktigt och stimulerande arbete. Du kommer att möta duktiga och engagerade chefer och medarbetare. Du kan komma få att arbeta brett med arbetsmiljöfrågor, arbetsrättsliga frågor, lönefrågor och rekrytering med mera. Ett arbete som verkligen gör skillnad. Och har man tur så använder arbetsgivaren Varbi som sitt rekryteringssystem och det kommer göra rekryteringsarbetet så mycket lättare!