I love HR – intervju med Amanda Racic, HR-specialist på Sahlgrenska universitetssjukhuset

Kan du börja med att berätta kort om din egna karriär?

– Jag har gjort en spännande resa på kort tid. Jag har en fil.magister inom psykologi och arbetade några år både i privat och offentlig verksamhet bland annat med rekrytering, utbildning och samordning innan jag valde att studera masterprogrammet i Human resource management and development vid Linköpings universitet. Jag tog min examen i HRM 2017 och startade min bana i Valdemarsviks kommun. Där bestod HR-avdelningen av mig och min HR-chef.  Vi var ett riktigt bra team och jag arbetade strategiskt, taktiskt och operativt med alla HR-frågor. Sedan flyttade jag ner till Göteborg och fortsatte min karriär som HR-specialist i Göteborgs stad i ett år, vilket gav en otrolig fördjupning inom många frågor. Sedan sökte jag mig till Sahlgrenska universitetssjukhuset där jag har varit sedan augusti förra året. Jag arbetar mot verksamhetsområde Klinisk patologi och det är en oerhört spännande verksamhet att arbeta mot. 

Du har många års erfarenhet att jobba med HR-frågor inom en offentlig verksamhet verksamhet, vilka lärdomar tar du med dig från de två senaste åren?

Tjusningen med att arbeta inom HR är att man konstant lär sig och utvecklas. Många tror att HR innebär att man sitter och pratar med människor på ett kontor hela dagarna men det är så mycket mer. Du måste ha teoretisk kunskap om väldigt mycket, du har många bollar i luften, det är många tuffa och känsliga möten du måste kunna ta, du måste kunna skifta mellan många möten, hålla dig uppdaterad om omvärlden och säkerställa många processer. Det är otroligt roligt, lärorikt men stundtals även väldigt utmanande.  Jag har lärt mig att många tycks glömma bort att även HR har en arbetsmiljö. Vi på HR har en betydande roll i verksamheten . Vi oljar kugghjulen så att maskineriet funkar som det ska.

Om jag vill göra karriär inom HR, vad ska jag tänka på då?

– För mig är den teoretiska kunskapen viktig. Att man får en grund och förståelse för lagar och avtal för att när det väl kommer till kritan och något akut händer så måste du kunna agera snabbt och vara trygg i dig själv. Var modig, var nyfiken, skaffa dig en erfaren mentor. 

Varför älskar du att jobba med HR?

– Variationen i mitt arbete. Jag älskar utmaningar och att jag konstant får lära mig nya saker. Dessutom är det ett oerhört socialt arbete och man är helt klart spindeln i nätet vilket jag trivs med.