I love HR – intervju med Mimmie Swärdén, Talent Acquisition Manager i Grade-koncernen

Vill du börja med att berätta lite om din egen karriär?
– Grunden i allt jag gör har alltid varit försäljning, jag tror det är viktigt att kunna sälja in både sig själv och bolaget för att bli en riktigt bra rekryterare. Du måste verkligen tro på företaget och människorna som du ska ”sälja in”. Om man ska börja riktigt från start så började allt vid 12 års ålder. Jag knackade dörr i min lilla hemstad Hässleholm och hade över 100 kunder som köpte pandasaker till förmån för världsnaturfonden. Jag sålde mer än en hel skolklass och mest i hela Sverige tre år i rad. Jag har alltid haft lätt för människor och knyta kontakt, det var då jag kom på att det är försäljning och människor som jag ska arbeta med. Efter flytten till Stockholm 2010 började jag arbeta i butik följt av utesälj, innesälj och sedan fick jag chansen att prova på rekrytering då jag alltid brunnit lite mer för de mjuka värdena. Så sedan 2016 är det de jag pysslat med. Jag fick chansen att börja i en uppstart av Grade-koncernen och ansvara för all HR på vårt ena bolag Workbuster kombinerat med rekrytering för hela koncernen, en riktigt drömroll om du frågar mig. Så nu har jag tagit steget till de lite mer strategiska arbetet vilket jag brinner för, kombinationen är magisk. Jag älskar utmaningar och få känna att jag lär mig något nytt varje dag!

Du kastades rakt in i vår nya koncerns uppstart, vad har varit den största utmaningen med det?
– Utmaningen är att snabbt få en överblick och sortera ut vad som behövs göras, för nästan alla avdelningar behöver någon form av hjälp. Och förstå organisationen och vem som gör vad. Men med hjälp av duktiga kollegor och frågvis som jag är, så tycker jag det fungerat väldigt bra. Jag har kunnat vara en hel del på kontoret vilket också hjälpt mig enormt mycket, utmaningen för många är att sitta på distans och det blir svårare att veta vem man ska vända sig till i olika frågor. Där vill jag ge ett tips till dig som är ny och kanske inte har samma möjlighet till kontor som jag, fråga om en lista på ditt företag och alla som jobbar där. Boka korta möten med de personerna som du kommer behöva vara i kontakt med och nätverka. Det kommer att spara dig så mycket tid längre fram.

Du använder LinkedIn mycket i ditt arbete, varför är det ett bra verktyg?
– Man når ut till många på ett väldigt effektivt sätt. Det man ska tänka på är till vem man vill nå ut och vad man vill förmedla. Det är mitt personliga varumärke som jag under många år arbetat aktivt med. Jag har turen att vara i en koncern där det är tillåtet att synas och dela sina insikter. Lyckas du med din LinkedIn kan du komma väldigt långt!

Slutligen, vad är det bästa med ditt jobb?
– Att hjälpa andra människor att nå sin fulla potential i en sund och familjär koncern som jag själv kan stå bakom och som jag älskar!