Intervju Kajsa Sjögren – Strategisk rekryterare Högskolan Kristianstad

Kan du börja med att berätta kort om din egna karriär och vem du är i din yrkesroll? 

– Nu arbetar jag sedan 1,5 år på Högskolan Kristianstad med rekrytering, kompetensförsörjning och med vårt arbetsgivarvarumärke. Efter att jag pluggat personal- och arbetslivsprogrammet började min HR-bana som personaladministratör för tolv år sedan med att skriva platsannonser. Där lärde jag mig kompetensbaserad rekrytering av seniora kollegor på Region Skåne. Sen blev det en bredare roll som HR-specialist och sedan smalnade det av mot rekrytering och jag började jobba i strategiskt i Hässleholms kommun med rekrytering och kompetensförsörjning. En kul nyinrättad tjänst där jag fick ta fram rekryteringsprocessen för kommunen.

Efter några år i kommunen så ringde Daniel på Varbi och ville visa rekryteringssystemet. Nu föll det sig så att den dagen han visade det så var sista dagen att söka jobb i en grannkommun, där jag bor, som HR-strateg inom rekrytering. Han nämnde att de ska köpa in Varbi och jag tänkte att det kan vara kul med ett nytt bra system och vara med vid implementeringen, så jag sökte jobbet och fick det. Nu är jag tacksam att vi har Varbi även på högskolan.

Vem jag är i min yrkesroll? Jag arbetar både operativt och strategiskt och den blandningen trivs jag med. Jag brinner för att stötta och serva chefer och att förvalta olika bra system är kul. Det är cheferna som är ansvariga i rekryteringar men jag bidrar med mitt kunnande, vi gör en kompetensbaserad rekrytering där kravprofilen spelar huvudrollen genom hela rekryteringen och används till att ta fram annons, göra urval, ta fram intervju och referensfrågor. Jag tycker det är viktigt att synas på sociala medier som arbetsgivare och därmed locka sökande och jobbar en hel del med det. Samarbete mellan HR och kommunikation är viktigt så jag jobbar nära vår fantastiska kommunikationsavdelning.

Du har jobbat med rekrytering många år och inom många olika organisationer. Hur skiljer det sig att jobba med rekrytering på en Högskola jämfört med andra områden tycker du?

– Detta är mitt första jobb i staten och det är stor skillnad på att rekrytera i staten och i kommuner och regioner som jag är van vid. Vi måste utannonsera ALLT. Vilket ger mycket merarbete. Arbetsrätten är annorlunda, t ex är företrädesrätten inte så skarp inom staten. Ganska kul att efter över tio år inom yrket lära sig ny arbetsrätt och kollektivavtal.

Att jobba på en högskola med rekrytering är annorlunda eftersom när lektorer och professorer ska rekryteras så ska sakkunniga tas in som bedömer om de uppfyller kraven och ser över deras akademiska meriter. Men även vid de rekryteringarna är det viktigt att vi rekryterar kompetensbaserat.

Vilka starka trender tror du blir viktigare i framtiden för att lyckas med sin rekrytering till högskolor och universitet?
Jag tror det är viktigt att jobba med vårt arbetsgivarerbjudande, vad får du om du arbetar hos oss. Vi behöver locka duktiga medarbetare från regioner, kommuner och näringsliv så att de får upp ögonen för Högskolan Kristianstad som arbetsgivare. De behöver vara med att utbilda Sverige! Vi är en mindre högskola och kan ibland ha svårare att rekrytera än de i storstadsregionerna. Men vi arbetar med vårt arbetsgivarerbjudande och ska ta reda på vad våra medarbetare tycker är speciellt bra med att arbeta hos oss och sprida det.

Varför älskar du att jobba med HR?

– HR innehåller så mycket och att jobba med rekrytering är positivt. I vår har jag haft en praktikant som gjort sin verksamhetsförlagda utbildning hos oss och det är så roligt att få vara med och lära upp nya HR-medarbetare. Men det roligaste med HR är nog att man ofta inte vet vad arbetsdagen har att erbjuda utan man blir överraskad nästan varje dag. Sen har jag ju så bra kollegor på HR-avdelningen som bidrar till att jag älskar mitt jobb! Vi ses varje morgon på digitalt morgonmöte och har digital fika på eftermiddagen, vilket livar upp nu när vi jobbar hemifrån. 

Sist men inte minst, när den här intervjun publiceras så är det sommar, vad har du för semesterplaner? 

– Jag ska vara ledig fem veckor. Tjoho! Vi har ju sju veckors semester i staten. Eftersom det är speciella tider nu och jag har precis tagit första vaccinsprutan och ska få andra under semestern så har vi inte så mycket planerat. Vi har två mil till Åhus beach så det lär bli stranden, stand up padel och grill.

Glad sommar till er alla!