I love HR – Intervju med Jenny Andersson och Mia Tull, HR-strateger i Rättviks kommun

Vill ni börja med att berätta lite om er själva och er yrkesbakgrund?

Mia: 

– Jag läste Personalvetarprogrammet vid Karlstads universitet, och har provat att jobba både i privat, statlig och kommunal verksamhet sedan dess. Jag har varit på Rättviks kommun i drygt ett år, så jag är nyast i vårt gäng på HR. 

Jenny: 

– Jag läste Personalvetarprogrammet på Örebro universitet, och det här är faktiskt mitt första jobb efter examen. Jag har varit i Rättviks kommun i nästan tre år nu, och då är det jag som har jobbat längst hos oss i den konstellation vi består av just nu.

Vad är det bästa med att jobba i Rättviks kommun? 

Jenny: 

– Att det är så brett! Vi är en så pass liten kommun att man får nyttja både sin specialistkunskap och övriga kunskaper. Det ena behöver inte utesluta det andra, man får jobba väldigt brett och ingen dag är den andra lik. 

Mia: 

– Och att vi är ett väldigt bra gäng som jobbar tillsammans, inte minst. 

Vad är det roligaste med att jobba med HR?

Mia: 

– Det är så brett, ingen dag är den andra lik. Det angränsar till mycket i de olika verksamheterna, man får samverka med många andra funktioner. Framförallt i en mindre kommun.

Jenny

– En av de bästa sakerna är den nära kontakten man får med väldigt många olika personer, både internt och externt. Det är allt från medarbetare på golvet till högt uppsatta chefer, det är spännande med alla kontakter man skapar. Framförallt känner jag att jag varje dag gör skillnad i mitt jobb, till det bättre. 

Hur jobbar ni med att attrahera kandidater? 

Mia: 

– Vi samarbetar mycket med andra organisationer i närområdet, bland annat med Rekryteringslots Dalarna som är ett samarbete mellan arbetsgivare i Dalarna i kompetensfrågor, exempelvis genom att gemensamt attrahera kandidater till vårt län. Då är det lättare att synas och göra skillnad tillsammans. Sen har vi i Rättviks kommun även jobbat hårt för att bli mer aktiva i sociala medier. Vi driver sedan årsskiftet en Facebook-sida som heter “Jobba i Rättviks kommun”. Vi är aktiva på Instagram och på LinkedIn och jobbar med att marknadsföra möjligheten att prenumerera på lediga jobb hos oss. Sen har pandemiåren blivit annorlunda, vi har inte kunnat vara ute lika mycket fysiskt på till exempel mässor som tidigare.

Jenny: 

– Precis, annars brukar vi försöka synas på mässor. Nu har vi försökt synas en del i studenttidningar och rikta reklam på det sättet istället, när vi inte har de fysiska mötespunkterna. 

Mia: 

– I normalfallet står vi med på Rättviks marknad, som är Sveriges tredje största marknad, och en riktigt bra plats att prata med kandidater och synas på. Vi har också Högskolan Dalarna där vi gärna brukar medverka och träffa studenter. Tyvärr har inte det heller blivit av i och med pandemin. 

Vilka skulle ni säga är era största utmaningar?

Mia:

– Den största utmaningen för kommunen är försörjningskvoten, som för många andra kommuner. Vi har en demografisk utmaning, det finns för få i arbetsför ålder.

Jenny: 

– Sen är det ju även vissa yrken där det utbildats för få till exempel speciallärare och undersköterskor. Lärare, framförallt inom särskilda språk och förskollärare. Det kan vi ha svårt att hitta, precis som många andra kommuner. 

Vilka skulle ni säga är era största styrkor? 

Mia: 

– Allting är så nära här i Rättvik. Vi har livskvalitet inpå knutarna, det är lätt att hitta rekreation. Det är en stor styrka med att jobba i Rättviks kommun. Man kan åka skidor på lunchen, skidspåret ligger på andra sidan gatan. 

Jenny: 

– Som kommun har vi nära till allt. Vi är en liten kommun där det inte är många steg mellan allt, det är familjärt. Inom HR skulle jag vilja säga att vi är ett bra gäng med olika kvalitéer, vi har väldigt många olika personliga styrkor som gör att vi kompletterar varandra väldigt bra, och vårt slutresultat blir väldigt bra när vi får jobba gemensamt. 

Mia: 

– Vi har också en organisation som är väldigt tacksam för det vi gör, det är viktigt. 

Jenny: 

– Vi har även fått så mycket positiv feedback från både chefer som är inne och jobbar i Varbi, och även från kandidater som tycker att det är en väldigt lätt upplevelse, det upplevs inte som svårt att söka jobb. Sen vi lanserade prenumerationstjänsten har vi nästan 400 prenumeranter som är intresserade av att jobba i Rättviks kommun. 

Mia: 

– Och om man sätter i relation till att vi idag är 1100 tillsvidareanställda, så är 400 prenumeranter väldigt många. Vi tror att det är framgångsrikt att vi är ett ganska nytt gäng på HR, man är väldigt pepp när man är ny och vi har drivit igenom mycket på kort tid.
Det är också det som kan vara väldigt kul i en mindre organisation, vi gör skillnad för hela verksamheten. Bara det kan göra att man upplevs som en mer attraktiv arbetsgivare, när det hela tiden händer något och utvecklas till det bättre. 

Jenny: 

– Ja, eftersom att vi är en liten organisation är det lätt att vara lyhörd, och att snappa upp vad som efterfrågas och vara lite proaktiv. Det är väl också en liten utmaning när man jobbar hemifrån, men i vanliga fall möts man oftare via många kontaktytor, då kan man snappa upp bra idéer och ta med sig.