Så effektiviserar Ånge kommun hanteringen av feriejobb – intervju med Agneta Andersson

Tack för i år Agneta, det har varit väldigt roligt att få samarbeta med er kring er process gällande feriepraktik. Ånge kommun lyckas väldigt bra med att få ut många ungdomar till många platser. Hur har ni långsiktigt jobbat för att hitta platser till alla ungdomar?

 Kommunen har haft feriepraktik i många år och har många återkommande platser. Vi annonserar på hemsida/intranät, lokalblad och sociala medier om att vi söker platser. Vi har ett bra samarbete med kommunens verksamheter och med de olika föreningarna. Föregående års platser får ett brev med posten med intresseanmälan om plats/platser samt svarskuvert att skicka in i. Vi har perioder med två veckor fördelade under sommaren. Om det är två veckor eller tre veckor har ingen direkt betydelse, det kan vara bättre med två veckor. Om målet är att se till att ett visst antal ungdomar ska få feriepraktik, då tar vi fram det antal som behövs. Vi har klarat det hittills. 

Vi har en sommarorkester som tar emot cirka åtta ungdomar, demokrati- och ambassadörsutbildning som tar emot cirka 10-12 ungdomar (har inte gått att genomföra 2020 och 2021 på grund av corona) och en fotbollsskola för sex ungdomar. Det är bra att få fler ungdomar samlade på samma plats. Ogräsrensning har varit en stor arbetsplats från 2020 och i år. Platserna i förskolorna med barngruppen och inom äldreboendena för att aktivera brukarna har inte gått att genomföra 2020 och i år på grund av corona. Nytt för i år var en undersökning i medborgardialog och inventering av grönområdesytor, de kunde ta emot cirka 20 ungdomar.

Ni har som målsättning att alla ungdomar som vill ska få en plats, hur många ungdomar har ni haft möjlighet att ge ett feriejobb i år?

132 stycken.

I år var första året för er att använda Varbi för feriejobb, är du nöjd med ert val?

Ja, jag är väldigt nöjd med Varbi. Jag fick lära mig allt eftersom var och hur alla funktioner fungerar. Framförallt gillar jag att det går att sortera ungdomarna på olika år vilket är bra, och kopplingen till rapporterna i Excel.  Eftersom det här var första året så har jag haft mycket kontakt med Jonas på Varbi som hjälpt mig om vi haft frågor kring hantering.

Stort tack Agneta och Ånge kommun för ert förtroende!

Är du nyfiken på att veta mer om vår digitala modul för hantering av feriejobb/feriepraktik? Den 17 september klockan 13.15-13.45 har vi ett webinar där vi visar hur smidigt det fungerar! Anmäl dig nedan.