I love HR – intervju med Liridon Kaludra, Trelleborgs kommun

Kul att du vill vara med Liridon. Jag tror att många upplever att det har varit ett högt  tempo på jobbet efter semester, hur har ni det just nu?
Kul att få vara med! Det är alltid roligast med andra halvan av året tycker jag, när man är i slutspurten av många uppsatta årsmål samtidigt som det som låg lite vilande under sommarperioden sätts i full gång direkt efter semestrarna. 

I “I love HR” har det tidigare handlat mycket om rekrytering, men HR är så mycket mer än det. Inom vilka områden tycker du att att det händer många intressanta saker nu?
– Det går inte att undgå vad som händer i vår omvärld med pandemin och alla permanenta effekter vi kommer att se, framförallt inom HR-branschen. Nu när det inte är givet att vi har all personal fysiskt på plats så ställer det oerhörda krav på att dels kunna arbeta tillitsbaserat och dels kunna leda på distans. Det kommer också påverka rekryteringsbranschen då urvalet av potentiella kandidater kommer sträcka sig över större geografiska områden, när arbetet inte kräver att man är på plats alla dagar. Det som förr krävde daglig pendling långa sträckor kommer framöver inte kräva det på samma sätt och därför kommer företag i mindre orter kunna konkurrera med andra villkor mot storstadsområden om de bästa kandidaterna.

Du fokuserar mycket på verksamhetsutveckling och vad framtidens HR behöver, vilka trender kommer starkt närmsta tiden tror du?
– Ja, till följd av pandemin och allt vad det innebär så tror jag många arbetsgivare kommer lägga fokus på förändringsledning och förmågan att snabbt ställa om beroende på vad som händer i omvärlden. Det ställer krav på HR-funktionen att kunna bygga organisationer som inte är statiska och regelstyrda, utan mer flexibla och där förändring görs till en naturlig del av vardagen och inte ett ”event” som inträffar då och då.

Slutligen vad älskar du med att jobba inom HR?
– Arbetet är en så stor del av människans liv och att få möjligheten att kunna påverka det genom att skapa rätt förutsättningar för personal att trivas och utvecklas är ett riktigt stort privilegium. Att dessutom få arbeta med att utveckla verksamheter med personalen som den viktigaste resursen är ett annat stort plus.