I love HR – intervju med Cecilia Lundberg, HR-strateg på Region Stockholm

Du jobbar för en av Sveriges största arbetsgivare, Region Stockholm, vad älskar du med ditt jobb? 
Jag brinner verkligen för att på olika sätt och sammanhang marknadsföra Region Stockholm som en hållbar attraktiv arbetsgivare i olika målgrupper. Det vill säga att få människor nyfikna och intresserad av oss och våra många spännande yrken och arbetsplatser. Som en av Sveriges största arbetsgivare med 46 000 anställda och hundratals olika yrken har vi många fantastiska arbetsplatser med stora utvecklingsmöjligheter för oss som arbetar här. Jag själv började som sjukvårdsbiträde, undersköterska sen sjuksköterska och idag arbetar jag sen flera år tillbaka som HR-strateg. Så jag har provat olika yrken och varit på många olika arbetsplatser i regionen och det känns både otroligt utvecklande och bra. 

Jag älskar också den feedback vi får, till exempel när en ung sommarjobbare efter avslutat jobb skriver “Jag lärde mig väldigt mycket och blev själv intresserad av att jobba i vården i framtiden”. Då blir jag så glad och känner att mitt jobb verkligen är meningsfullt. I samarbetet med alla kompetenta kollegor på regionledningskontoret i Region Stockholm känner jag att vi tillsammans gör skillnad på riktigt – varje dag!  

Du arbetar främst med kompetensförsörjning. Ett av dina områden är att få ungdomar intresserade sjukvårdens yrken och utbildningar, vilka utmaningar ser du där?
– Intresset för hälso- och sjukvårdens yrken är stort just nu, jag tror också att vi fått lite gratis skjuts under pandemin då många av våra yrkesgrupper varit i fokus. När vi annonserar våra sommarjobb brukar vi ha tusentals sökande. Vi ser ju också att ansökningar till exempel sjuksköterskeutbildningen stiger stadigt.

En utmaning är till exempel att få fler killar intresserade av hälso- och sjukvårdens yrken och utbildningar. Det har varit en utmaning sen jag började här och är det fortfarande. Det jobbar vi med på olika sätt hela tiden. 

Det gäller också att alltid tänka mångfald i alla sammanhang där vi syns som arbetsgivare, på mässor, i filmer i sociala medier och så vidare. Att alltid visa bredden och mångfalden på våra medarbetare och kollegor ur alla aspekter. 

Om jag är i början av min karriär inom HR, vad har du för råd till mig då?
– Prova gärna att jobba hos lite olika arbetsgivare, privat, statligt eller i offentlig förvaltning. Mindre eller större företag, olika branscher. Det är viktigt att trivas med kollegor och chef och också företagskulturen. Tänk efter vad du vill och vad du är bra på. Våga prova olika tills du hittar rätt!