I love HR – intervju med Anita Eliasson, HR-chef på Orvelin Group Holding

Hej Anita! Vill du börja med att berätta lite om dig själv och din jobb-bakgrund?
– 
Jag kommer ursprungligen från hotell- och restaurangbranschen där jag tidigt fick möjligheten att arbeta som receptions-  och senare hotellchef, så redan där väcktes mitt stora intresse för personalfrågor och ledarskap. Därefter blev det roller inom retail som butikschef och områdeschef. Detta inspirerade mig till att söka mig vidare inom HR och jag har därefter arbetat  som HR-chef ett antal år inom retail, och numera som koncernövergripande HR-ansvarig på Orvelin Group Holding.

Vad är det bästa med att jobba med HR?
– Det absolut bästa att jobba med HR är människorna jag möter. Få möjligheten att se medarbetare växa, ge dem förutsättningar för sitt arbete och att ge dem en god arbetsmiljö. Kompetensutveckling i olika former för våra medarbetare är en stark drivkraft för mig. I min roll i koncernen arbetar jag med strategiska frågor och jag brinner för att utveckla våra HR-processer så att de stöttar och underlättar för våra chefer och bidrar till vår affärsverksamhet. Ett annat område inom HR som jag alltid har haft ett stort intresse för är de arbetsrättsliga frågorna. Det är ju själva grundstenarna på våra arbetsplatser.

Orvelin Group är en otroligt spännande koncern som är verksam inom många olika områden. Kan du berätta lite mer om er?
Orvelin Group-koncernen vilar huvudsak på tre verksamhetsben. Handel, fastigheter, och övriga investeringar.  Man bedriver handel inom konfektyr och kosttillskott och har butiker från Uddevalla, Bohuslän i söder till Abisko och Haparanda i norr. Det består av ett 30-tal butiker samt e-handel och koncernen är störst i landet inom sina kategorier. Orvelin fastigheter finns också över hela landet och inkluderar lägenheter och lokaler för butiker, kontor lager samt industri. Vi har ytterligare mindre verksamheter inom hotell och restaurang.  Så jag har verkligen förmånen att arbeta brett med HR-frågor i de olika bolagen.

Hur jobbar ni på Orvelin Group med att attrahera personal?
Dels arbetar vi mycket med att skapa bra program för onboarding, vi tycker det är viktigt att alla medarbetare får lika möjligheter att lära känna den verksamhet de ska arbeta i, och att skapa förutsättningar för medarbetare att kunna utföra sina arbetsuppgifter. Vi arbetar med karriärtrappor och möjligheten att utvecklas i sina roller. Hos Orvelin finns en stark tilltro till människors förmåga och vilja. Att det finns en stor potential i varje medarbetare

Och till en lite tråkigare fråga. Mycket av er verksamhet är beroende av gränshandeln. Hur har ni jobbat för att hålla ihop organisationen när gränshandeln påverkats under pandemin?
Det har varit en tuff period under pandemin som för många andra. Vi gick tidigt ut och pratade med våra chefer om att de behöver finnas nära sin verksamhet. De beslut som har tagits har vi kommunicerat ut i organisationen så snart det har beslutats. Det är alltid utmanande att ge tillräckligt med information och det har varit extra svårt  under pandemin då det funnits många frågor utan svar.  Glädjande är att under hösten 2021 har vi kunnat återanställa och nyrekrytera igen till våra butiker och många medarbetare har också valt att komma tillbaka till oss.