I love HR – intervju med Razan Ahmad, HR-specialist på Capio S:t Görans Sjukhus

Kan du börja med att berätta lite mer om din egna karriär?
Mitt allra första jobb var på McDonalds när jag var 16 år gammal. Jag fick börja med att plocka brickor och ta hand om sopor. Jag jobbade där i drygt fem år i olika roller, och jobbade sista året som restaurangchef. Det var där jag allra första gången fick arbeta med rekrytering. Därefter valde jag att studera en treårig ekonomisk linje på högskola och kom samtidigt in i bemannings- och rekryteringsbranschen. Sedan 2016 har jag arbetat dedikerat med rekrytering i olika roller och nu är jag på Capio S:t Görans Sjukhus, där jag ansvarar för vår rekryteringsstrategi och stöttar cirka 120 chefer i olika rekryteringssammanhang.   

Du är väldigt delaktig i er rekryteringsprocess av chefer, hur har det arbetet påverkats under pandemin?
Då pandemin har präglats av andra utmaningar än vad vi historiskt sett varit vana vid så har vi behövt tänka om i våra processer för att kunna möjliggöra digitala lösningar. Samtidigt så är det en positiv förändring då flera studier visar på att kandidater upplever digitala intervjuer som en smidigare koncept. Detta har även hjälpt oss att skala bort icke relevant information om kandidater såsom längd, form och annat. 

Vi ser många stora arbetsgivare som börjar göra mer och mer personlighetstester, inte bara för chefstjänster. Hur tror du att utvecklingen kommer vara kring detta?
Personlighetstester är ett jättebra verktyg för att kunna hålla rekryteringsprocesser objektiva. Jag tror att personlighetstester är en resursfråga. Om ett företag har möjlighet och resurser till att testa i alla rekryteringsprocesser så tycker jag verkligen att utvecklingen går åt rätt håll.

Ni har ett väldigt starkt varumärke och syns mycket utåt, vad är viktigt för att bygga en stark kultur tycker du?
Capio S:t Görans Sjukhus är en värderingstyrd organisation. Våra värderingar genomsyrar allas arbete oavsett om du är undersköterska, sjuksköterska eller administrativ personal. Vi alla har ett gemensamt mål och det är att vi alla vill ge patienten den bästa möjliga vården och vi alla är här för patienternas skull. Sen tycker jag att transparens är en viktig faktor, det vi visar utåt mot kandidatmarknaden ska genomsyra vår arbetsplats. 

Slutligen om jag är i början av min karriär inom HR, vad har du för råd till mig då?
Att vara öppen och nyfiken och våga ta med dig det senaste kunskapen som du har fått lära dig på din utbildning. Jag tycker även att du ska försöka hitta vad du brinner lite extra för och därefter försöka hitta rätt arbetsgivare som delar dina värderingar.